Studiehverdagen påvirket av en pandemi vi sent vil glemme

Mars 2020 er en tid vi sent vil glemme. Covid-19 inntok Norge og pandemien har påvirket hele samfunnet, og studentene er ingen unntak. En utfordrende tid med mangel på rutiner, nye regler og holdninger. 

Det er tydelig at flere studenter synes at det er vanskeligere å studere hjemmefra, meg selv inkludert. Jeg kan trygt si at flere studenter foretrekker fysisk undervisning og har behov for studierutiner. Jeg tror på at “rutinene” har vært et stort problem for mange, som har ført til mangel på struktur, konsentrasjon og motivasjon. Jeg har merket at konsentrasjonen med undervisning over Zoom har vært krevende. Det å ikke kunne delta eller diskutere med de andre studentene har ført til at det er vanskeligere å henge med i studiene og holde motivasjonen oppe.  Det er vel å merke at foreleserne også har blitt negativt påvirket, da det er mye mindre “engasjement” enn det det vanligvis ville vært i et fysisk klasserom. Dette var nytt for dem også, men etter en stund med Zoom, synes jeg at foreleserne har gjort en god jobb med å tilpasse seg situasjonen. 

Det har vært mye usikkerhet blant studentene. Spesielt i starten. Vi hadde ulike spørsmål som ingen hadde helt sikre svar på; hvordan vil eksamen utføres, og hvordan er kravene? Når kan vi slutte med Zoom, og komme oss tilbake i klasserommet? Dette er spørsmål man gjerne vil vil ha svar på i god tid slik at man kan forbedre seg på en best mulig måte gitt situasjonen. Flere studenter har blitt permittert eller mistet jobben sin under pandemien, og det er mange som sliter med å få seg en jobb. Dette er svært negativt da mange studenter er avhengig av en inntekt for at økonomien skal kunne gå rundt. Jeg ble selv permittert og skjønte tidlig at jeg måtte finne noe annet arbeid. Jeg fikk meg ny jobb og har vært heldig som ikke har blitt permittert igjen. Men det å leve med den usikkerheten om at man plutselig sitter der uten en inntekt har vært svært krevende for både meg og flere andre studenter. 

Det er nok verst for de nye studentene. Det første møte med studentlivet er utrolig viktig og kan være avgjørende for fremtiden. Det er flere studenter som har flyttet langt hjemmefra til en by de nødvendigvis ikke kjenner altfor godt. Jeg slapp heldigvis en en “begrenset” fadderuke, men det er tydelig at vi alle savner det sosiale forholdet vi hadde med hverandre før pandemien. Følelsen av å kunne koble av i helgene og gjøre noe helt annet er avgjørende for både meg og veldig mange andre studenter. Det å vite at det er en belønning av det arbeidet man gjør i hverdagen gir en motivasjonsboost. Det er nok flere studenter som føler på en psykisk og fysisk påkjenning. Personlig har jeg vært heldig da jeg allerede er fra Oslo og har flere kompiser og familie i nærheten. Samtidig bor jeg i et kollektiv med barndomskompiser der alle holder hverandre med selskap til enhver tid. Den fysiske formen har dessverre aldri vært dårligere, derfor blir det veldig bra at treningssentrene forhåpentligvis snart åpner igjen. 

Pandemien har vært en utfordring for studenter,  det har ikke vært enkelt for noen i samfunnet. På den andre siden tror jeg veldig mange kan ta lærdom fra denne pandemien. Vi forstår kanskje nå at vi ikke kan ta friheten og det sosiale livet for gitt. Vi har også lært å arbeide på en helt annen måte, med utfordringer vi ellers ikke ville møte på. 

Endelig virker som vi kan se lyset i enden av tunnelen. Før nyttår kom vaksinedoser fra Pfizer og Biontech til Norge. Forhåpentligvis får vi som vil ha den snart, slik at vi endelig kan leve som normalt igjen. I mellomtiden er det viktig at vi følger helsemyndighetenes anbefalinger, slik at Norge kan bli friskmeldt igjen. 

  • Benjamin 

Én reaksjon på “Studiehverdagen påvirket av en pandemi vi sent vil glemme

  1. Nina Magnussen Svar

    Hei, Benjamin!

    For et bra første innlegg du har skrevet. Dette er veldig fint og reflektert, og har både god lengde og fin oppbygging. Jeg likte spesielt godt at du har jobbet med å lage en interessant overskrift, som fanger oppmerksomhet fra start. Du skriver godt, og har mye godt å komme med.

    Jeg gleder meg til å følge deg videre 🙂 Godt jobba!

    Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *