Hvorfor er studieteknikk så viktig?

Vårsemesteret for 2021 er godt i gang med fordypningsfaget digital markedsføring. Emnet er delt opp i 4 deler og først bolk av semesteret omhandler digital økonomi og plattformer av Arne Krokan, bloggen hans finner du HER.  For dette blogginnlegget vil jeg skrive litt om hva jeg synes var interessant med første ordinære forelesningen vi hadde 7 januar. Noe av det vekket min interesse var temaet om studieteknikk undervist av Marianne Hagelia. 

Personlig har jeg aldri hatt noe form for spesiell studieteknikk. Jeg kan være veldig flink til å prokrastinere og ender ofte med et skippertak. Resultatet er som regel bra, men det er absolutt ikke verdt stresset. Derfor vil jeg for dette semesteret prøve å være disiplinert, strukturert og starte tidlig med en god studieteknikk. 

I forelesningen ble vi presentert for en rekke studieteknikker. Samskriving er en teknikk som innebærer at flere studenter skriver sammen i et dokument. Mennesker er ikke skapt til å multitaske, og det kan være veldig krevende å skulle få med seg alt som blir skrevet og sagt i en forelesning. Derfor er denne notatteknikken veldig bra ettersom man får med seg ting man kanskje ellers ikke ville gjort om man bare skulle notert for seg selv. Personlig lærer jeg best ved å diskutere et tema med andre studenter. Samskriving gir økt bevissthet om hva man gjør når man selv skriver, samtidig som man får gode innspill. Jeg mener at det er veldig viktige å kunne se ting fra andres perspektiv også. Samarbeid er ikke alltid like enkelt, men det er ekstremt viktig og skaper motivasjon og mestring. Er man god på å samarbeide har man også en stor fordel i arbeidslivet. 

Den letteste og minst krevende studieteknikken er å lytte. Det å sitte i en forelesning å kun lytte til foreleseren er svært behagelig, men ikke veldig effektiv. Forskningen viser at kun 10% får med seg stoffet under forelesninger og at klassisk monolog funker dårlig. Hagelia  snakket om The forgetting curve, som jeg synes var veldig interessant, som jeg tror flere av oss kjenner oss igjen i.  

Bildet er hentet fra: https://www.slideserve.com/lan/ebbinghaus-forgetting-curve-retention-of-information-over-time

Glemselskurven illustrerer minskingen i minnet med tiden. Hagelia viser og til modellen «The forgetting curve» av Hermann Ebbinghaus. Modellen over viser at opptil 50% forelesningen har blitt glemt en time, 80% er glemt etter 2 dager og tilslutt er 90% glemt etter 31 dager. Dette betyr at vi kan sitter igjen med rundt 10% av forelesningen. Vi alle er forskjellige og har ulike behov, for noen studenter kan kanskje tradisjonell monologform være det mest effektive. Men for flesteparten er det for eksempel bedre å jobbe med notatene i etterkant av forelesningen. Det finnes ingen magisk studieteknikk som fungerer for absolutt alle, derfor er det viktig å prøve seg ut og tilslutt finne det som passer for det enkelte individet. En ting er sikkert, og det er at uansett hvilken teknikk man bruker, vil man få mye ut av det hvis man legger ned nok innsats. 

Som nevnt tidligere, jeg har ingen spesiell studieteknikk jeg bruker. Men fra nå, har jeg lyst til å prøve ut nye teknikker som forhåpentligvis fungerer godt for meg og andre. 

Studieteknikker jeg bruker og gjerne vil forbedre:

 • Komme forberedt til timen: Forelesninger fungerer best når man har gjort seg kjent med stoffet før selve forelesningen
 • Være aktiv i timene, still spørsmål og bidra i diskusjonene i forelesningen.
 • Ta smarte notater. Å notere vil hjelpe med holde konsentrasjonen oppe under en lang forelesning. Notere det foreleser påpeker et viktig og relevant.
 • Repeter: Lage tankekart, egne notater og sammendrag og diskuter gjerne med andre for større forståelse og andre perspektiv.

Jeg vil gjerne konkludere med at riktig type studieteknikk kan være avgjørende for fremtiden. Det er utrolig viktig å være bevisst på hvordan du er mest effektiv. Jobber du best alene eller sammen med andre, i stillhet eller med aktivitet rundt deg, på morgenen eller kvelden? Her må man prøve seg litt frem med ulike tilnærminger, og godta at det kan ta litt tid å finne det som fungerer best for deg.

Kilder

https://www.aftenposten.no/norge/i/AdVa5/bare-10-prosent-faar-med-seg-stoffet-under-forelesninger

https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=528736

Én reaksjon på “Hvorfor er studieteknikk så viktig?

 1. Nina Magnussen Svar

  Dette er et veldig fint innlegg, Benjamin!

  Du skriver godt, tydeliggjør hva innlegget skal handle om, og har gode forklaringer og refleksjoner. Veldig fint at du viser til graf som bilde i teksten din, det gjør det enklere å visualisere når man leser 🙂

  Synes du trekker frem veldig mye interessant, og jeg vil derfor bare påpeke hvor fint det ville vært å bruke underoverskrifter for å strukturere og skape god oversikt. Hvis jeg i tillegg utfordrer deg på å bruke enda flere bilder, så blir dette helt supert!

  Bra jobba, fortsett sånn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *