3D-Printing utforderer lovverket

Hva er egentlig 3D-printing og hvordan anvendes denne teknologien i dagens samfunn? Dette er spørsmål vi skal se nærmere på. Deretter kommer vi inn på en artikkel som handler om våpenproduksjon i forhold til 3D-printing og hvordan dette utfordrer lovverket. 

Bilde av krzysztof-m hentet fra Pixabay 

Hva er 3-D printing? 

Begrepet “3D-printing” har flere ulike betydninger. En betydning er at man helt enkelt “printer”, altså skriver ut en tekst eller et bilde på en tredimensjonal overflate. Neste betydning er navnet på en prosess som først ble utviklet av Masschusetts Institute of Technologi (MIT) og som senere ble patentert under navnet “three dimensional printing techniques”. For denne prosessen brukes en konvensjonell blekksprutteknikk for å tilføre lim til tynne lag av pulver slik at et lag av pulver og lim dannes og limes til forrige skive. Ved hjelp av en 3-D printer er det nesten bare fantasien som setter grenser. Man har mulighet til å lage alt fra pyntegjenstander og lekefigurer til konstruksjonsdeler og bruksgjenstander.  

Bruksområder 

I dagens samfunn finnes det mange 3D-printere på markedet, der flere er skapt for “folk flest”. Her har man mulighet til å skrive ut gjenstander man vanligvis ville kjøpt, eksempelvis knagger, skuffer, kopper og telefondeksel etc. 

Det er ingen tvil om at de industrielle 3D-printerne har utviklet seg betydelig de siste årene. Prislappen for en slik teknologi kan være enorm, men besparelsene og fordelene kan også være store.

Et svært interessant område når det kommer til 3D-utskrift, er det medisinske. Vi alle mennesker er forskjellige, både fysisk og psykisk. Ved hjelp av additiv tilvirkning finnes det ikke begrensninger for å lage produkter som er individuelt tilpasset. Dette har en stor betydning innenfor medisin og for fremstillingen av hjelpemidler som må fysisk tilpasses den enkelte individ. Additiv tilvirkning har derfor blitt et svært verdifullt verktøy til å kunne lage modeller for visualisering og planlegging av kirurgiske inngrep. Ikke nok med det, det har også hjulpet med fiksturer for å holde kroppsdeler og styre instrumenter i riktig posisjon under selve inngrepet. Ved universitetet i Bergen har de blant annet lyktes med å printe og transplantere levende beinvev til kunstige kjever.

Bilde av Monika Robak hentet fra Pixabay 

Det er også mulig å printe hus. Det amerikanske selskapet Icon og den ideele organisasjonen New Story produserte det første godkjente 3D-printede huset i USA ifølge dem selv. Det omtrent 32 kvadratmeters store bygget er skrevet ut av en kjempeprinter Icon har døpt Vulkan. Printeren, som er laget av aluminium, skriver ut betongkonstruksjoner lag for lag. En video som viser hvordan bygget ble oppført kan du se her.  

Teknologien utfordrer måten å håndheve lovverket på.

Arne Krokan nevnte noe svært interessant og urovekkende i forelesningen vi hadde om 3-D printing. Han snakket blant annet om våpen. Vanligvis lager man våpen av metall, og når man skyter vil man få en rekyl. Etter flere testforsøk av våpeneksperter, førte rekylen til at det 3-D printende våpenet eksploderte. Dette er veldig skremmende. 

For å 3-D printe et våpen trenger man en digital modell, en slik modell finner man på internett. Utfordringen blir derfor hvordan vi skal hindre folk i å lage våpen, hvis man har teknologien til å lage det og tilgang til modellen. 

Noe jeg fant svært interessant var det hypotetiske eksempelet om motorsykkelklubben, Hells Angles. Det er ikke overraskende om politiet kommer på razzia og leter etter våpen hos dem. Politiet finner ingen våpen, men heller titalls med 3-D printere. Skal Politiet da ta med 3-D pinterene fordi det går an å lage våpen med dem? Nei, fordi man kan ikke ta fra noen noe fordi det går an gjøre noe ulovlig med det. Det samme gjelder med en Iphone, det er fullt mulig å gjøre mye ulovlig med den også.  

Artikkelen «Her er verdens først 3D-printende våpen» gitt ut av tek.no handler om selskapet «Defense Distributed». Det texas-baserte selskapet har gitt ut det aller første funksjonelle håndvåpenet som er produsert av en 3D-printer. En demonstrasjonsvideo viser at våpenet fungerer, og tydeligvis tilgjengelig for nedlastning i dag. Pistolen har fått kallenavnet «The Liberator», og består av 16 komponenter laget av plasttypen ABS. Selskapet av våpenet har tidligere gjort seg bemerket ved å produsere ulike printende våpenkomponenter.  

Enhver med tilgang til til en 3D-printer kan printe våpenet uten noe form for lisens eller serienummer. Dette har til og med mannen bak Defense Distrubuted, Cory Wilson, innrømmet at det er urovekkende. 

Ikke uventet har Wilson og Defence Distrubuted tidligere fått motstand fra både politikere og andre aktører. Ifølge Forbes ble det sendt ut en pressemelding fra kongressmedlem Steve Israel rett etter at nyhetene ble kjent, hvor han tar ordre for å slå ned på denne typen plastvåpen. Dette gjør han ved å påpeke at våpenreguleringer har lite for seg dersom folk bare kan printe ut et fullt brukbart plastvåpen fra sitt eget hjem. Det begynner å haste for motstanderne om de vil få plass til et strengere lovverk for 3D-printing av våpen. I mellomtiden er Defence Distrubuted enn så lenge et lovlig selskap som har føderal lisens som våpenprodusent. 

3D-printing er et veldig spennende tema og det blir gøy å følge denne teknologien videre. Det finnes svært mange positive muligheter, blant annet innen industri- og medisinbransjen. Forhåpentligvis blir det lovverket strammet opp, slik at folk ikke kan produsere egne våpen hjemmefra.

Kilder

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/6j8w83/her-er-verdens-foerste-3d-printede-vaapen

https://www.tu.no/artikler/kjempeprinter-skal-skrive-ut-hus-til-verdens-fattige-pa-under-24-timer/432608

(https://forskning.no/medisin/slik-skal-3d-printing-redde-liv/376437)

https://www.komplett.no/kampanje/37195/3d-printere-gir-deg-nye-muligheter

https://www.gammel.ntva.no/Teknologibok2017/kap16/#page=4

Én reaksjon på “3D-Printing utforderer lovverket

  1. Nina Magnussen Svar

    Veldig spennende å lese dette innlegget, Benjamin! Du skriver så godt, og trekker frem mye interessant, i tillegg til at god struktur øker leseropplevelsen 😀

    Til neste gang vil jeg bare gjerne se flere referanser i løpende tekst, og link til bildekildene dine fra Pixabay. Da blir dette veldig bra!

    Godt jobba 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *