Miljøbølgen i fokus

Bildet hentet fra Tise.com

Plattformentjenesten Tise 

Tise er en norsk app for salg av brukte og nye klær og interiørartikler. Den ble startet av gründerne Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss i 2014, og lansert i februar 2016. Forretningsideen til Tise er å utvikle en sosial tjeneste som gjorde kjøp og salg av brukte klær til noe morsomt og inspirerende å drive med. Miljøbølgen er stadig i fokus, som en følge av det ser gjenbruk ut til å bli enda mer populært. I dag handler folk i bruktbutikker som Uff, donerer til Fretex og redesigner gamle klær som aldri før. Samtidig er det et veldig enkelt konsept som det er lett å stå for da de positive verdiene er knyttet til gjenbruk av klær og andre ting. 

Tise nærmer seg 1.000.000 brukere. Brukerne er hovedsakelig fordelt mellom norske og svenske forbrukere. Den svenske versjonen av appen ble lansert i 2018, og veien videre går mot Finland. Jenny Skavlan er ansiktet utad, og spilte en viktig rolle for å kunne nå målgruppen og hva som appellerer til dem. 

FINN er fortsatt den største konkurrenten, men Tise er størst når det kommer til klær. I dag har omtrent 80% av alle norske jenter mellom 18-24 år en bruker på Tise. Den siste tiden er det vel å merke at flere gutter også har tatt interesse i Tise. Jeg og flere bekjente har både kjøpt og solgt mye på appen.

Brukervennlig app 

Appen til Tise er ekstremt brukervennlig som gjør det enkelt for brukeren å finne frem. Appen er ganske lik instagram da det er mulig å like og følge hverandre. Både i appen og nettsiden til Tise finner man en ganske enkel oppskrift for å komme i gang. Stegene kan du se nedenfor:

 1. Last ned appen 

Last ned Tise til din mobil for å komme i gang. Det er helt gratis!

 1. Bruk tise

Søk og bla gjennom tusenvis av fine annonser.

 1. Lik og følg
  Følg kontoer du liker stilen på og lik annonser som fanger oppmerksomheten din.
 2. Kjøp
  Finner du noe du liker? Chat direkte med selgeren for å stille spørsmål om varen, eller gi et bud på annonsen med «gi bud»-knappen.
 3. Selg
  Lag så mange annonser du vil, helt gratis! De havner i din personlige feed – so make them look good!
 4. Tjen gratis CASH

Jo mer du bruker appen, desto mer Tise Cash vil du tjene på profilen din. Tise Cash kan brukes i appen. 

Hva gjør Tise for å senke brukerens transaksjonskostnader? 

Transaksjonskostnader er kostnader som er knyttet til alle trinnene vi går igjennom for å foreta et kjøp. Dette er kostnader i form av alle ressursene vi bruker, eksempelvis, tid og energi. Mennesker vil gjerne at ting skal være enkelt og tilgjengelig. Derfor er det kritisk at for aktører å forenkle kjøpsprosessen til forbrukeren slik at de kan sitte igjen med en god opplevelse. Arne Krokan tok oss gjennom seks ulike transaksjonskostnader som er med på å påvirke de valgene vi tar. Disse er søkekostander, informasjonskostander, forhandlingskostaner, beslutningskostander, evalueringskostnader og tvangskostnader 

Søkekostnader er kostnader knyttet til det å finne de mest aktuelle alternativene. Tise reduserer sine kunders søkekostnader med sine “anbefalingsalgorymer”. De filtrerer innholdet og kommer med anbefalinger knyttet mot tidligere søk. Både appen og nettsiden er veldig oversiktlig og man har mulighet til å velge mellom kategori, underkategori, pris og lokasjon. 

Informasjonskostnadene handler om å skaffe seg aktuell informasjon om de ulike alternativene. Når man skal selge noe på Tise er det veldig enkelt å skrive relevant informasjon om produktet man har tenkt til å selge. Når man legger ut et produkt skriver man tittel, pris, størrelse, bilder osv. Dermed er det veldig enkelt for forbrukeren å finne produktet, Tise har også en chat funksjon man kan ta i bruk hvis man har spørsmål. 

Forhandlingskostnadene skal vise oss hvilke leveransevilkår vi må forholde oss til ved bruk av tjenesten. I det man legger ut en annonse på Tise har man ulike muligheter for forhandlingen. Her blir partene i forhandlingen enig i hvordan de vil utføre det. De kan blant annet møtes eller så kan varen sendes. Tise har i samarbeid med Helthjem, muligheten til å inkludere frakt på varer som legges ut i appen. Personlig har brukt denne betalingsløsningen flere ganger, ikke bare fordi det er veldig rimelig og enkelt, men også fordi betalingen holdes trygt til varen er mottatt. 

Vurderings- /beslutnings-kostnader omhandler om vi skal gjennomføre et kjøp når vi har funnet et alternativ. På en plattformtjeneste som Tise bygges en bra profil på tillit og erfaring. Man forhandler ofte med personer man aldri har møtt før, og det er aldri garanti for forventningene man har til et produkt. For å gjøre det lettere for forbrukerne har Tise et “vurderingssystem”. Hvis personen du gjør forhandlinger med har god “vurdering” kan du mest sannsynlig stole på dem og det er viktig for å senke beslutningskostnadene

Evaluerings- eller undersøkelseskostnader handler om vi er fornøyde med produktet/tjenesten. Når det kommer til gjenbruk av klær, kan det være vanskelig å forutse hvordan kvaliteten på produktet er i forkant. Som nevnt tidligere, her kan det være lurt å ta i bruk “vurderingssystemet” til Tise i betraktning. 

Tvangskostnader kan oppstå dersom man ikke er fornøyd med tjenesten, i dette tilfellet gjelder det kjøper og selger. Tise tilbyr Safe Payment for deg som selger, men dette gjelder kun for deg som ikke er bosatt i Norge. Tise gjør en god jobb med å senke disse kostnadene ved å ha en god guide med bruksvilkår og retningslinjer. 

Kilder

https://baerekraft.ungdomsbedrift.no/tise

https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvorfor-er-digitale-plattformer-sa-verdifulle

https://tise.com

https://finansavisen.no/lordag/gruenderintervjuet/2020/02/01/7492817/900.000-har-latt-seg-tise-av-gjenbruksappen

Én reaksjon på “Miljøbølgen i fokus

 1. Nina Magnussen Svar

  Du skriver veldig godt om hvordan Tise senker brukernes transaksjonskostnader, og du forklarer så godt også! Skikkelig bra jobba 😀 Hvis du bare hadde fått litt flere referanser i løpende tekst, brukt litt flere bilder, og kanskje en liten konklusjon, så er dette innlegget helt gull!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *