Influenser- vs. Tradisjonell markedsføring

Long time no see. Påskeferien er dessverre over for denne gang, slalomski og afterski blir byttet ut med pensumbøker og det er på tide å ta seg selv i nakkeskinnet igjen. Del 3 av valgfaget digital markedsføring er i gang med foreleser Karl Philip Lund i førersetet. I denne modulen skal jeg og mine kompanjonger blant annet lage egen nettbutikk og mye mer. Dette er noe jeg i aldri har vært borti før og ser derfor frem mot nye og spennende utfordringer innenfor faget. Temaet for dette blogginnlegget handler om «influencer marketing» også kjent som influenser markedsføring på godt norsk. Her vil jeg komme nærmere inn på hvordan denne strategien fungerer i forhold til den tradisjonelle metoden som vi har blitt eksponert for i lang tid. 

Bildet hentet fra Pixabay 

Influenser markedsføring vs. tradisjonell markedsføring

En influenser er en opionsleder og brukes om personer ytrer seg offentlig i sosiale medier for å påvirke holdninger og handlinger med sine følgere på de forskjellige plattformene. Ved å utnytte troverdigheten til influenser kan en markedsfører effektivt påvirke målgruppene sine. Influenser markedsføring er dermed markedsføring hvor en annonsør betaler en influenser for å profilere annonsørens tjeneste eller produkt. 

Influenser markedsføring er ingen nytt konsept, for markedsfører har i lenge samarbeidet med kjendiser, atleter og folk i en ledende stillinger. En av grunnen til at influenser markedsføring har blitt stort kommer av at det plutselig er tilgjengelig for alle. I dag behøver man ikke å ha budsjettene til Nike og bruke Cristiano Ronaldo til å promotere fotballskoene dine i VM-finalen. I motsetning kan du samarbeide med Mads Hansen fra Drammen i stedet, med sine nesten 500 000 følgere på Instagram. Poenget er man ikke trenger å bruke dyre produksjonsselskaper for å skape innhold lengere. I dag har internett og sosiale medier skapt en arena hvor det har etablert seg en ny gruppe med innholdsskapere. 

Influensere står på egne ben og de mest suksessfulle har lyktes med å samle en stor gruppe lojale tilhengere. Disse personene skaper daglig aktuelt og engasjerende innhold, men relativt enkle hjelpemidler. Mange er også veldig ettertraktet blant dem som ønsker å markedsføre seg på internett i dag. 

Men hva er det som egentlig skiller influenser markedsføring og tradisjonell markedsføring?

Ved bruk av influenser vil du treffe en mer spisset målgruppe. Dette kommer av at markedsføring ikke handler om å nå flest mulig folk, men heller om å nå de rette folkene. Anbefalinger av tjenester og produkter kommer med mye mer troverdighet. Derav å engasjerer en allerede etablert og troverdig kilde til å bekrefte det. 

Påvirkningskraft

Det er ingen hemmelighet at influensere har stor makt og det skal ikke mye til før man er fanget av oppmerksomheten. Tall fra interbus-undersøkelsen til Kantar viser at det spesielt er de unge som lar seg påvirke. Personer i aldersgruppen 15-29 år oppgir 63 % at de følger en influenser i sosiale medier.

Over halvparten av disse, totalt 35 % av alle mellom 15-29, svarer at de har kjøpt produkter eller tjenester etter at en påvirker har vist det fram eller anbefalt det. Videre viser undersøkelsen at 14% av 30-åringene, og 6% av 40-åringene at svarer det samme 

Et bilde som inneholder pil

Automatisk generert beskrivelse

Skjult reklame og markedsføringsloven

Influensere blir ofte kritisert for å ikke være tydelige nok i form av markedsføringen. Det er ikke ulovlig at noen tjener penger på å blande inn privatliv og reklame. Likevel krever markedsføringsloven at alle skal kunne oppfatte at det er reklame, hvis en influenser at tatt betalt, eller fått fordeler for å poste noe. I 2019 fikk forbrukertilsynet 800 tips om skjult eller dårlig merket reklame. Det er ikke vanskelig å være tydelig i reklameringen, tvert imot. Forbrukertilsynet tror grunnen til den dårlige merkingen skyldes at både influenser og annonsør ikke ønsker at posten skal oppfattes som reklame. Følgerne vil helst ha personlig innhold, og vil naturligvis være med kritisk til det de ser, hvis de skjønner at det er reklame. 

I 2020 var det ingen influensere fått bot for dårlig merket reklame i sosiale medier. Men i sommer fikk firmaet Sports Nutrition vedtak om de vil få en bot på 20.000, – per innlegg med for dårlig merket reklame, hvis de blir tatt flere ganger. Dette er det første slike vedtaket mot et norsk selskap for skjult reklame i sosiale medier. 

Lønner det seg å ta i bruk influenser kontra tradisjonell markedsføring?

Nielsen Catalina gjennomføre i samarbeid med TapInfluence og et Fortune 500 selskaper en større case study på effekten av influenser markedsføring. Det de kom frem til var blant annet: Influenser markedsføring ga 11 x så høy ROI som tradisjonelle display-annonser 

-Man treffer en engasjert målgruppe, og den konverter vesentlig bedre 

-Man skaper varig innhold som fortsetter å levere verdi lenge etter at kampanjen er over. I studien med whitewawe Foods ble kampanjen sett av 540 000 mens den pågikk. Tre måneder er at den var avsluttet, hadde tallet steget til 1,3 millioner, og det fortsetter å vokse. 

– Innholdet er immunt mot «Adblockers» 

Kilder

https://snl.no/influenser

https://blogg.markedspartner.no/hvorfor-benytte-influencer-marketing-som-en-del-av-din-strategi

https://www.forbrukertilsynet.no/forbudsvedtak-skjult-reklame-sosiale-medier

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/det-pavirkerbransjen-ikke-viser-deg-1.15160391

https://snl.no/skjult_reklame

Én reaksjon på “Influenser- vs. Tradisjonell markedsføring

 1. Fredrikke Linnea Eriksson Svar

  Heisann Benjamin 😀

  Først og fremst får jeg ikke opp bildene du har lagt ved dessverre så dette bør du undersøke 🙂

  Ellers synes jeg du skriver et spennende innlegg og temaet er veldig aktuelt i dag. Jeg liker måten du har strukturert innlegget på, og liker veldig godt innledningen din. Det sagt skulle jeg også gjerne sett en konklusjon/oppsummering for å samle alle hovedpunktene.

  Videre kunne du gjerne også inkludert en refleksjon rundt bruken av micro-influesere og undersøkt dette litt nærmere.

  Bra jobbet 😀 Stå på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *