Prosessen av å opprette en nettbutikk

Den siste tiden har vært hektisk å mye tiden har gått til og opprette og lansere en egen nettbutikk. Jeg og eksamensgruppen har både produsert og designet skjerf/tørkler. La meg presentere Mon Equipe Studios!

«Skjermdump hentet fra https://monequipestudios.com»

Når jeg først fikk vite at vi skulle lansere nettbutikk ble både jeg og gruppen veldig nysgjerrig og spent. Ingen på gruppen hadde noen tidligere erfaring, men vi var veldig motivert. Vi har tidligere i semesteret jobbet godt sammen og var klare for å ta for seg flere utfordringer. Vi er alle individer med sterke meninger og ideer og er som oftest på samme bølgelegende med en god dynamikk. Det å skulle lansere nettbutikk har både bydd på utfordringer og oppturer, samtidig som det har vært veldig lærerikt.  

Planlegging og startfasen

I starten var det veldig mye ulike ideer om hva vi ønsket ut av nettbutikken. Vi snakket om alt fra en plattformtjeneste til drop-shipping og produkter vi ville produsere selv. Drop-shipping var det første som slo oss, men etter litt utforskingskjønte vi fort at det kunne være risikabelt med tanke på kvalitet og tid grunnet Covid-19. Samtidig hadde vi lyst til å gjøre noe litt spesielt som ingen andre hadde gjort før oss. Etter litt idémyldring ønsket vi å gå en litt mer kreativ vei ved å designe skjerf/tørkle, samt lage en plattform for kreative sjeler som vil fremme kunsten sin. Grunnen til av vi endte opp med dette konseptet kommer av at alle på gruppen er interessert i kunst, samtidig som vi så et marked for det. Ingen av oss hadde noe tidligere erfaring, noe som gjorde det ekstra spennende, med tanke på at det var nytt for oss alle. 

Opprettelse av produktet og gjennomføring av nettbutikken

Ettersom vi er en plattformtjeneste der målet er å samle kreative sjeler som kan dele kunsten sin med andre, endte vi opp med å kalle oss «Mon Equipe» som betyr «gjengen min» oversatt fra fransk til norsk. Vi ønsker å skape et felleskap der vi alle kan selge og inspirere hverandre med kunst i alle slags former. Produksjonen av produktene ville vi gjøre selv og startet med å samle inn tekstil vi ikke brukte og sydde det senere om til skjerf/tørkle. Videre møttes vi jevnlig vi og designet alle produktene med hvert vårt særpreg ved bruk av tekstilmaling. Selve produksjon var veldig interessant og sosial å noe i hvert fall jeg kommer til å fortsette med videre. Etter noen dager var produktene ferdig og vi så frem til å komme i gang med produktbilder og fremstillingen av nettbutikken.

Verktøyet vi valgte å bruke for å opprette nettsiden var Shopify, noe ingen hadde erfaring fra tidligere. Til å begynne med gikk av mye av tiden til å sette seg inn i det med mye feiling og prøving. Vi møtte på flere krevende utfordringer, men etter hvert ble det enklere noe som igjen førte til mer motivasjon. Det var veldig gøy å se en ide bli gjort om til praksis, dette har jeg savnet tidligere i studieløpet. Jeg følte at vi var gode til å fordele arbeidsoppgavene da noen for eksempel er mer teknisk anlagt og forsto både Shopify og iMovie fortere. Dermed fokuserte hvert gruppemedlem på sitt «spesielle» område og ble veldig gode på akkurat det området, samtidig som vi var samkjørte. 

OKR

I det vi først skulle fastslå våre Objects and Key Results, valgt vi først å sette høye mål slik at vi hadde noe å strekke oss etter. Etter hvert som vi kom videre i prosessen skjønte vi det var uoppnåelig, derfor har vi ukentlig justert de forskjellige målene. Vi er veldig fornøyde med fremgangen så langt og ser frem til å se hvor langt vi kan komme med nåværende OKR. Etter innføringen i er dette noe jeg kommer til å ta med meg videre inn i hverdagen. 

Objective: Lage en velfungerende plattform for kunst på nett. 

KR 1: Få 15 personer til å melde seg inn i “gjengen” innen semesterslutt (4/10).

KR 2: Få 450 besøkende på nettsiden innen semesterslutt (7/10).

KR 3: Ha 250 følgere på Instagram innen semesterslutt (7/10). 

Markedsføring på sosiale medier

For markedsføringen av nettbutikken valgte vi å rette kommunikasjonen gjennom Instagram. Dette er en plattform der folk henter inspirasjon og vi visste at de fleste i målgruppen befinner seg nettopp der. Alle på gruppen bruker Instagram aktivt og det tok ikke lang tid før bekjente begynte å følge og dele nettsiden videre. Før vi la ut innlegg på Instagram valgte vi å lage en kampanjeplan i forkant slik at alltid har tilgjengelig og planlagt innhold til følgerene. Med tanke på konseptet tenkte vi at det ville være mer gunstig med personlig kommunikasjons på Instagram i forhold til den mer tradisjonelle formen for markedsføring. Et annet avgjørende element var kostanden, da det billigere å markedsføre på Instagram. 

Lansering av nettbutikken 

Mon Equipe Studios.com var klar til å lanseres 5 mai, før den tid hadde vi testet ut de ulike funksjonene i kundereisen. Alt fra å legge produktene i handlekurven, betaling og utsjekk fungere bra og vi følte oss klare til å lansere nettbutikken. Vi valgte å markedsføre oss på sosiale medier i forkant av lanseringsdatoen slik at forbrukeren kunne få en smakebit av hva de kunne forvente. Heldigvis oppsto det ingen problemer 

En ting vi gjerne skulle gjennomført på nettsiden er av kundevurderinger. Dette er en funksjon som bidrar til troverdighet hos en nettbutikk, og vi vil derfor jobbe videre med å få dette innført i fremtiden.   

Læringsutbytte av denne prosessen

Det å skulle lansere egen nettbutikk har vært litt av en opplevelse. Det har vært utrolig interessant og spennende på både godt og vondt. Ettersom ingen av oss hadde noen tidligere erfaringer innenfor feltet møtte vi stadig på utfordringer. Dette har vært en prosess som spesielt har utfordret tålmodigheten til flere av oss. Personlig synes jeg vi løste oppgaven godt gjennom et godt samarbeid. Det har vært mange ulike steg i prosessen og jeg er nok mest fornøyd med kommunikasjonen vi hadde sammen.

Ved å møte på ukjente utfordringer man ikke hadde forutsatt kjenner jeg også på mestringsfølelsen når man først greier å løse det. Jeg sitter igjen med kunnskap om hvordan Shopify fungerer i praksis, møtt på tekniske utfordringer og forstått viktigheten av en god lanseringsstrategi. Dette har absolutt vært en lærerik og spennende prosess jeg ser på som aktuelt og nyttig videre i fremtiden. 

Kilder

https://monequipestudios.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *